Dag 9
Door: janroelof
Blijf op de hoogte en volg janroelof
21 September 2024 | Duitsland, Berlijn
Dag 9
Vandaag doe ik rustig aan, de trein gaat pas om middernacht. Dus eerst een ontbijtje en koffie. 9 uur is het dan toch tijd om te vertrekken. Een uurtje later ben ik Potsdam. Deze plaats is heel belangrijk geweest, gezien de paleizen die er staan. Ik fiets door park Sanssouci: een mooi aangelegd park van 2km lang met een paliesachtige universiteit, het neues paleis (erg vetvallen voor neuus), een Chinees huis wat Frederik III gebruikte om zijn bezoekers een droomwereld te bezorgen, fonteinen, tuinen enz.
Potsdam is ook de plaats geweest waar in 1945 de conferentie van Potsdam plaatsvond. Daarbij besloten de VS, het VK en de USSR wat er moest gebeuren met het verslagen Duitsland.
Dan gaat de route door parken richting Berlijn. Berlijn is een erg uitgebreide stad. Ergens in het zuiden ga ik langs Tempelhofer Feld, een voormalig vliegveld waar nu vanalles georganiseerd wordt, las ik. Ik ben benieuwd. Nou, wat een drukte: echt duizenden mensen zijn hier samengekomen, hét zaterdag uitje voor Berlijn blijkbaar. Er zijn professionele vliegers maar ook veel hebben hun eigen vliegertje meegenomen. Verder natuurlijk veel eettentjes ed.
Ik ga weer verder richting het centrum en kom in een optocht van allerlei elecrische voertuigen terecht: een-wielers, e-longboards, etc. De politie heeft de route voor hen afgezet. Ik moet dezelfde kant op, en profiteer mooi mee, door mee te fietsen over de door de politie afgezette kruispunten.
Daar zie ik de Brandenburger Tor. Vanwege een demonstratie helaas afgezet, door heel veel politie. Via een omweg kom ik toch vlakbij. 2 Sloveense toeristen maken de finale foto van mij. Gehaald, het einde van de tocht.
65 km
212 hm
21 September 2024 - 20:48
Pa En Ma:
Gefeliciteerd Jan Roelof. Je hebt het weer gehaald. En ook nog even tijd om iets van Berlijn mee te maken.
Goede reis naar huis.
21 September 2024 - 21:08
Janroelof :
Bedankt. Berlijn bekijken en wachten op de trein.
22 September 2024 - 09:03
Gerard:
Gefeliciteerd met Behalen van de finish Berlijn. Was leuk om de dagverslagen te lezen. Goede reis terug.